Ontstaantest

                                    
Van Draaipunt naar Draaiboomhof
verslag van Theoline van Schie en Joop Hendriks                                            De Kiem van het Project

VOORGESCHIEDENIS 2007-2015

Op 25 oktober 2007 werd de LPG-installatie van EuropTank (voorheen Van deVen&Co) afgefakkeld: Na 22 jaar strijd door omwonenden die zich hadden verenigd in Draaipunt, was de ontmanteling van de omstreden gastank een feit. Het was een historische dag, eindelijk konden nu plannen worden ontwikkeld voor bebouwing van de braakliggende terreinen rondom het benzinestation.
Vastgoedmanagers zagen kansen liggen, en stonden op de stoep met de mededeling onze woningen taan de Draaiboomstraat te willen kopen. Kopen om te slopen. “ U denkt niet commercieel” riep een van hen verwijtend toen we zijn offerte zelfs niet wilden inzien... “ Ik bied U goud-geld voor dit stukje grond.” 
Waarmee hij ons idee versterkte dat op deze plek een kostbaarder schat geborgen lag dan het edelmetaal dat er voor werd geboden.

In 2010 presenteerde Joop, namens werkgroep ‘Draaipunt’, in de werkgroep 'Stedenbouw en Openbare Ruimte Philipsdorp' plannen voor mogelijke bouw van woningen op het Langdonkenplein in overeen-stemming met de wijkvernieuwing van Philipsdorp.  
In afwachting van meer duidelijkheid omtrent toekomstige randvoorwaarden, moest verdere ontwikkeling van plannen worden uitgesteld.

Drie jaar later leefde het plan weer op. Vanuit Gemeente en Woonbedrijf was er hernieuwde aandacht het gebied in te richten, en tegelijkertijd bleek een interessante Europese subsidie beschikbaar voor een pilot waar wij wel eens in zouden kunnen passen; een gebiedsontwikkeling waarbij duurzaamheid ‘cradle-to-cradle’- (C2C) in alle facetten zou worden toegepast. Met een kleine groep mensen onderzochten we de mogelijkheden een CPO-project op die duurzaamheids-basis te implementeren. Zo kwamen we in contact met Syneff-consult, en vroegen Chris Posma een offerte te maken. Maar nog bleek de tijd niet rijp; de subsidie ging aan onze neus voorbij, ..de planvorming werd opnieuw stil gelegd.

Het werd 2015. Woonbedrijf was druk bezig met de renovatie van de 771 huurwoningen die Philipsdorp karakteriseren, en het lag voor de hand dat deze woningcoöperatie daarbij ook de braakliggende terreinen zou bebouwen aan de rand van Philipsdorp.
  Voorzichtig zochten we contact met Woonbedrijf.


DE PRELUDE 2016

Woonbedrijf bleek inderdaad mogelijkheden voor de bouw van sociale huurwoningen te onderzoeken, maar gunde dit burgerinitiatief graag een kans. We kregen hun adhesie en de toezegging ons ruimte te geven plannen te ontwikkelen.

De mensen die eerder bij het plan betrokken waren hadden in de loop der tijd een ander levenspad gekozen, en onze eerste aandacht ging er dan ook naar uit nieuwe mensen te werven. We bouwden een website, verspreidden strooifolders, plaatsten advertenties. Binnen korte tijd toonden ± 60 mensen belangstelling: mensen die zich een woonvorm voor senioren voorstelden of juist een kinderrijk project, die veel samenwonen zochten of juist meer privacy, mensen die droomden van een zelfvoorzienende moestuin, een yogaruimte, gemeenschappelijke woonkeuken, speeltuin, vuurplaats,… het zelf ontworpen nest.
Wat al die mensen gemeen hadden, was de wens een duurzame woning te willen bouwen binnen een mens-en milieu-vriendelijke leefomgeving.

Geruggesteund door de adhesie van Woonbedrijf togen we naar de Gemeente. We hadden min of meer verwacht dat die adhesie voor de Gemeente een reden zou zijn om dit CPO-project te fiateren, maar zo simpel was het niet. 
Alvorens ons een kans te gunnen, moesten we de haalbaarheid ervan aantonen. Een visueel stedenbouwkundig schetsontwerp in aansluiting op Philipsdorp was één facet, ook de duurzaamheidsaspecten en financiële haalbaarheid voor dat ontwerp moest worden aangetoond, en dus dienden alle kosten te worden doorberekend; voor de kavels, de bouwvolumes, de parkeervoorziening… voor elke woning een calculatieschets en raming van de prijs v.o.n. 

Dat strookte niet met onze plannen. Tot dan toe hadden we alle belangstellenden een proces in het vooruitzicht gesteld waarbij zij eerst ruim tijd zouden krijgen hun persoonlijke en gezamenlijke woonwensen in kaart te brengen, alvorens als team plannen te ontwerpen voor individuele woningen en inrichting van de gezamenlijke buitenruimtes.

We dreigden gevangen te raken in een vicieuze cirkel; Potentiële toekomstige bewoners wilden meer tijd voor oriëntatie en eerst duidelijkheid omtrent kosten en voorwaarden alvorens zich te engageren, terwijl de Gemeente eerst degelijk onderbouwde ontwikkelplannen wilde zien alvorens de grondprijs en clausules te bepalen.

Intussen hadden we opnieuw Syneff-consult benaderd. Chris Posma, CPO-procesbegeleider, doorbak de impasse. Hij zag kansen om aan de eisen van de Gemeente te voldoen en toch voldoende marge in te bouwen om toekomstige bewoners de gewenste ruimte voor eigen inbreng te geven. Gezamenlijk besloten we het risico te dragen, en togen aan het werk….. 
  Joop tekende, Chris rekende, Theoline schreef.

GROEN LICHT 2017

In januari 2017 werden de concept-plannen en calculatieschetsen bij de Gemeente ingediend, en een maand later kregen we groen licht: De opzet zoals door ons aangeleverd werd als voldoende sterk beschouwd om Draaiboomhof een kans te gunnen de plannen verder te ontwikkelen. Mits. Mits de deelnemers aan het project akkoord gaan met het door de Gemeente gedetailleerd omschreven traject inclusief financiële verplichtingen. 
Zo leert de Gemeente ons van droom naar daad te gaan.
Is er voldoende draagkracht onder de mensen die de intentie hebben in Draaiboomhof te komen wonen? Zal het project levensvatbaar blijken? 
   Het woord is aan de toekomstige bewoners.  

Share by: