ACTUEEL

september 2018

Op 10 juli heeft de Gemeente laten weten het recht op ontwikkeling te gunnen aan CPO-Philipsdorp. Het besluit is- voor zover wij hebben kunnen achterhalen- nog niet gepubliceerd, wel zullen Gemeente én CPO-Philipsdorp op 4 sept. een informatie-avond houden.

Op pagina VISIE-TIJDLIJN/Kapers op de kust, gaan we nader in op ontwikkelingen voorafgaand aan dit besluit.


mei 2018

De Gemeente wil een selectieprocedure in gang zetten om een keuze te maken tussen twee CPO-initiatieven: CPO-Draaiboomhof en CPO-Philipsdorp. Criteria voor deze selectie werden op 17 april 2018 bekend gemaakt. Om aan de selectie deel te kunnen nemen moest o.a. worden voldaan aan de eis dat 7 particperende huishoudens, (min. 50% van het aantal te bouwen woningen) zich op voorhand verplichten in het project te gaan wonen. Deze eis is niet te verenigen met de projectvisie van Draaiboomhof (zie kader), die deel uit maakt van de in februari 2017 door de Gemeente goedgekeurde plannen.

We hebben het college van Burgemeester en Wethouders de notitie ‘Draaiboomhof op koers’ gestuurd. Daarin zetten we onze standpunten uiteen en leggen een verband tussen de kwaliteiten van Draaiboomhof en die welke de Gemeente Eindhoven noemt in haar nota grondbeleid: ‘Koersen op waarde.’ 
…. Afgaande op de in die nota uitgezette beleidslijnen ligt Draaiboomhof goed op koers
 
 Het door Draaiboomhof beoogde CPO-proces is er op gericht aspirantbewoners de regie in eigen hand te geven zodat zij vanaf het prille begin deskundige opdrachtgever en eigenaar worden van het CPO-proces. 
In een afgebakend traject (circa 7 maanden) kunnen deelnemers hun individuele en gezamenlijke woonwensen onderzoeken met oa toepassing van Bouw Informatie Modellen. (BIM)
Met behulp van actuele computerprogramma's wordt de mogelijkheid geboden om de toekomstige woning virtueel te ontwerpen waarbij financiële en praktische consequenties worden doorberekend. Mede aan de hand daarvan besluiten participanten zich al dan niet aan het project te verbinden.
Participanten die deze verbinding aan gaan vormen de CPO-groep en bepalen gezamenlijk welke deskundigheden zij nodig hebben om hun wensen te realiseren. Zij kunnen voor het vervolgproces offertes vragen aan bouwers, architecten en ook aan CPO-begeleidings-buro’s.
Hierin wijkt de projectvisie van Draaiboomhof af van het traditionele CPO-denken. 
Innovatief is de toepassing van 3D-modelling binnen het CPO-proces, innovatief voor Eindhoven is ook het uitgangspunt dat toekomstige bewoners vanaf het prille begin eigenaar worden van het CPO-proces. (Zie ook ontwerpfase)

uit ‘Draaiboomhof op koers’; bijlage brief aan college van Burgemeester en Wethouders  mei 2018 
Januari 2018

Draaiboomhofwens 2018 

Vlak voor de feestdagen konden we voorzichtig-positief berichten over de kansen voor Draaiboomhof. Na een lange onzekere periode, waarin een 2e CPO-initiatief ontstond voor dezelfde locatie, kregen we van de initiatief- nemers daarvoor een uitnodiging om te onderzoeken of een brug kan worden geslagen tussen hun CPO-plan en dat van Draaiboomhof.
We hadden al eerder pogingen gedaan die brug te slaan, we hebben feitelijk nooit grond gezien voor gescheiden initiatieven. Naar het zich laat aanzien staan nu de neuzen dezelfde kant uit; de kans van slagen wordt groter.
We hebben de andere CPO-groep uitgenodigd nog eens te kijken naar voorstel gezamenlijke ontwerpfase waarin twee kernkwaliteiten van ons programma samenkomen. Kunnen zij zich daarin vinden, dan is de basis voor samenwerking gelegd. We hebben hen ook uitgenodigd zelf met een voorstel te komen, en hopen op een inspirerende reactie: Hoe meer duurzame en sociale waarde aan dit project kan worden gegeven, hoe liever.
Voor 2018 wensen we dat dromen over samenwonen rondom een gemeenschappelijke hof vorm krijgen.
December 2017
Lezing; "van duurzaam ontwerp naar duurzaam beheer"  

Op 14 december wordt een introductie gegeven over het gebruik van interactieve programma’s als ondersteuning bij het gezamenlijk ontwerpproces.
Met BIM (Building Information Modeling) kunnen toekomstige bewoners hun wensen vorm geven, informatie uitwisselen en gegevens vastleggen.
Zo wordt een krachtige ondersteuning geboden bij het gezamenlijk ontwerpen, bouwen en beheren van duurzame woningen binnen een CPO-traject.
Deze pilot vindt plaats bij Omslag, Hoogstraat 301-A  5654NB Eindhoven
Oktober 2017
Oriëntatieworkshops

Aan de eerste workshop die in september plaats vond, zal half oktober een vervolg worden gegeven. Thema’s die daarbij aan de orde komen:
√ gemeenschappelijke tuin (onderzoeken individuele en gezamenlijke wensen, en benoemen raakvlakken.)
√ Duurzaamheid in kort bestek (Begroting van een duurzame voorbeeldwoning en stichtingskostenbegroting)
√ Gebruik van 3D informatie-model bij het proces van ontwerp tot bouw, uitvoering en beheer.
Heb je belangstelling om in te stromen, neem z.s.m. contact op via CONTACT
September 2017
De draad oppakken

Vier maanden geleden plaatsten we onderstaand bericht; er waren voldoende deelnemers om een doorstart te kunnen maken. Het liep anders dan gepland; er kwam een ander initiatief voor een CPO-project op deze locatie, en de Gemeente zal tussen beide groepen een selectie gaan maken. 
Intussen nemen we de draad op waar we gebleven waren, en organiseren half september een open workshop voor mensen die zich willen oriënteren op de mogelijkheden die Draaiboomhof biedt. 
Beloftes voor de toekomst kunnen we niet geven, wel inspirerende avonden met gelijkgestemden.
Mei 2017
Een zijden draad 

Nog maar enkele weken geleden hing de toekomst van Draaiboomhof aan een zijden draadje. 
We plaatsten daarover een bericht op deze pagina en kregen verrassende reacties. Mensen die het project willen steunen,.. mensen die binnen dit project willen nestelen. Plannen om een doorstart te maken worden realistisch en krijgen vorm. 
Zo blijkt weer: Een zijden draad is een sterke draad, beschikt over de grootste trekkracht van alle organische materialen, is elastisch en duurzaam. 
Laat de natuur haar gang maar gaan. 
Share by: