Projectplan


DE GROND
Een paar honderd vierkante meter tuin, op dit moment nog privé-eigendom van de initiatiefnemers, was de aanzet voor project Draaiboomhof. Dit stukje grond grenst aan braakliggende terreinen van Woonbedrijf en Gemeente, en kan deze verbinden. Dit maakt het mogelijk een gemeenschappelijke hof te creeëren, waaromheen woningen kunnen worden gebouwd. Woonbedrijf en Gemeente, eigenaren van deze grond, ondersteunen het initiatief. 
DE WONINGEN
De woningen worden gebouwd met natuurlijke materialen, en beschikken over energieneutrale voorzieningen met natuurlijke ventilatie. Iedere woning wordt individueel ontworpen en heeft eigen karakteristiek. Toekomstige bewoners kiezen in overleg voor samenwerking met één of meerdere architecten, waarbij ook zelfbouw of afbouw op casco-niveau mogelijk is. 

STEDENBOUWKUNDIG:
In grote lijnen zijn de contouren voor de bouwvolumes bepaald, en is voorzien in 13 bouweenheden met parkeervoorziening. De mogelijkheid bestaat om kavels te verbinden en hierin meerdere ’tiny’ wooneenheden te realiseren. Bewoners hiervan kunnen kiezen voor  gezamenlijke keukens, logeerkamers o.i.d..
Aan de straatzijdes wordt een harmonische afronding van Philipsdorp nagestreefd, gemeentelijke voorwaarden zijn daar bepalend. Aan de indeling van de binnenruimte en oriëntatie van de woning naar de hofzijde kan een individueel karakter worden gegeven. 

TUINEN
De privétuinen van de toekomstige bewoners zullen middels half open begroeiingen organisch overlopen in de gemeenschappelijke hof. Op die manier wordt zowel de privacy gewaarborgd alsook de visuele beleving van een groene oase versterkt. Gevelbegroeiing en vegetatiedaken kunnen die beleving versterken. 
Sommige bewoners zullen een grotere privétuin willen, voor anderen volstaat een privéterras en gebruik van de gemeenschappelijke tuin.
In onderling overleg wordt de verkaveling vorm gegeven.
DE HUIZENPRIJS
Gaandeweg het proces doen zich vele mogelijkheden voor waarop de kosten gestuurd kunnen worden. Denk aan keuze voor materialen en afmetingen voor privéwoning/privétuin, maat en inrichting van een eventuele gemeenschappelijke tuin, en andere voorzieningen als gezamenlijke logeerkamer, atelier.. Ook zelfbouw of cascobouw kunnen de kosten beïnvloeden.
Je kunt er van uitgaan dat de prijs van de woningen op hetzelfde niveau ligt als dat van in maat vergelijkbare woningen in en om Philipsdorp. (google..)
De meerwaarde ligt in de kwaliteit van woning en leefomgeving. 

DE BENADERING
De keuze van architect(en) komt pas aan de orde nadat deelnemers in een gezamenlijk proces zowel individuele als gemeenschappelijke wensen in kaart hebben gebracht. 
Ook maatgeving van kavels en woningen worden pas later in het proces gedefinieerd in onderlinge afstemming tussen de toekomstige bewoners.
De aanzet voor dit gezamenlijke proces wordt gegeven middels een wooncursus.

DE WOONCURSUS
In 4 workshops leren deelnemers hun woonwensen te onderzoeken en op haalbaarheid te toetsen, elkaars wensen kennen, en zowel een individuele alsook een gemeenschappelijke woonkwaliteitenlijst 
samen te stellen. 
Tegelijkertijd krijgt men zicht op elkaars kwaliteiten, (expertise, netwerken, vaardigheden, financiën..) en op de inzetbaarheid daarvan voor het project. 

DE BEGELEIDING:
De wooncursus en het ontwerp-proces zullen worden begeleid door Chris Posma van Syneff consult.  
De karakteristieke werkwijze van Syneff consult is er op gericht toekomstige bewoners aan de basis maximale ruimte te geven voor persoonlijk ontwerp, hen maximaal de gelegenheid te geven hun talenten in het project in te zetten, en in afstemming op elkaars wensen te zoeken naar een organisch geheel.
Aan het einde van de ontwerpfase maken toekomstige bewoners gezamenlijk keuzes m.b.t. begeleiding bij het vervolgproces. 


DE ONTWERPFASE
In de eerste 7 maanden van het proces leren deelnemers hun persoonlijke en gezamenlijke wensen kennen en vormgeven. Het individuele wensenprogramma wordt in model gezet met 3D schetsprogramma Sketchup  waarbij de hoofdvorm ontstaat. Vervolgens wordt het model vertaald naar een voorlopig ontwerp, wordt er een oriënterende keuze voor een of twee materiaal concepten gemaakt, worden een of twee klimaat- en energieconcepten gemaakt en wordt op basis van voorkeuren een begroting per deelnemer gemaakt voor de totaalkosten vrij op naam (VON). Er wordt een GPR toets gedaan, de notaris maakt de statuten, het gehele proces wordt begeleid, niet alleen naar de deelnemers toe maar ook naar gemeente en woonbedrijf toe.

HET TRAJECT
Deelnemers aan de wooncursus besluiten na afloop of zij zich willen engageren en een initiatiefgroep vormen. De initiatiefgroep vormt een vereniging en legt in de statuten de basisvoorwaarden vast. 
Dat kan gaan om de keuze voor ecologische bouwwijze/materialen, beheer van gezamenlijke hof en/of verblijfsruimte, afspraken over besluitvorming, keuze van begeleiding, gedragscodes voor terugtredende deelnemers, etc.
Deze basisvoorwaarden gelden als uitgangspunt voor de werving van nieuwe leden.

Share by: